Varför spruta champagne?

Champagne har alltid marknads­förts som lyxvara

Traditionen att spruta champagne på varandra vid firande av en seger uppstod i slutet av 1800 talet och symboliserar ett slags dop. Det var en strategi att marknads­föra drycken som exklusiv. Smarta champagnetillverkarna sponsrade prestige­fyllda idrottsevenemang som bland annat seglingstävlingar och polomästerskap mm. Dom dyrbara dropparna skänktes till segrarna som firade genom att spruta drycken på varandra. Man ska inte jämföra den så kallade ”vaskningen” med segersprutandet. Vaskning är när man häller ut champagne i vasken och anses mer som ett rykte än verklighet.

champagne

Varför spruta champagne?

För min egen del får man gärna spruta champagne på varandra om man vill. Bara man inte gör det i närheten av våra Limousiner. Själv skulle jag aldrig nedlåta mig att slösa med så fina och goda droppar. Tycker det är smaklöst och onödigt sätt att fira vinst med, och ännu värre är det att vaska ut champagnen. Men som sagt så är det upp till var och en.